Stadgar Svenska Exmoorponnysällskapet (EPS)

§1 Ändamål

  • Att bevara rasens ursprungliga karaktär
  • Att i samråd med Exmoor Pony Society, EPS, i Storbritannien och Svenska Hästavels Förbundet, SH, bygga upp en livskraftig och rastypisk Exmoorstam i Sverige.
  • Att fasthålla den absoluta och oförbehållsamma renrasaveln, och att med det syftet uppmana till registrering i engelska stamboken och hos Svenska Hästavelsförbundet, SH.


§2 Registreringskrav för Exmoorponnyer i Sverige

  1. Beslut om införande i grundstambok fattas av EPS´ godkänd inspektör då fölet visas bredvid sin moder, eller vid speciella fall som ett-åring.
  2. Språngsedel lämnas till SH och EPS.
  3. Exmoorponnyn införs i någon av följande 4 sektioner i stamboken; Full stud book, x-register, part bred eller Exmoor type.
  4. Ägaren till en korsning mellan Exmoorponny och annan ras, kan istället för att införa ponnyn i part bred-sektionen, välja att registrera den hos Svenska Hästavelsförbundet (SH).
  5. Utfärdande av hästpass sker av SH


§Införande i svensk Riksstambok (RE)

  1. Sto, 3 år eller äldre införd i svensk grundstambok avd. I är visningsberättigad.
  2. Hingst 2 år eller äldre införd i svensk grundstambok avd. I är visningsberättigad.
  3. Höjning av avelsvärdeklass kan ske då avkommor till stoet/hingsten visas på premiering eller utställning som är avelsvärderingsgrundande.


§4 Överklagande

I fall där beslut om stambokföring eller registrering går den klagande emot, kan beslutet överklagas till EPS´ besvärsnämnd. I skrivelsen skall den klagande ange det beslut som överklagas, den ändring som begärs samt vilka omständigheter som åberopas som stöd.

Besvärsnämndens beslut skall vara skriftligt och innehålla en utförlig redovisning av de uppgifter och skäl som ligger till grund för utgången. I fall där besvärsnämndens beslut går den klagande emot skall denne erhålla motivering till beslutet samt upplysningar om

  1. Att beslutet kan överklagas om klaganden anser att handläggningen av ärendet inte skett i enlighet med gällande föreskrifter.
  2. Att överklagandet skall ske till Jordbruksverket i enlighet med §15 förordningen (2006:816) om kontroll av husdjur.
  3. Vad en klagande har rätt att iaktta enligt §2 (1986:1142), lagen om överklagande av beslut av enskilda organ med offentliga förvaltningsuppgifter etc.


§5 Säte

Föreningens hemort är ordförandens.


§6 Medlemskap

Medlemskap i föreningen medges den som har intresse av att stödja föreningen; dess syfte och målsättning, och som förbinder sig att efterleva dess stadgar samt erlägga fastställd medlemsavgift.

 

§7 Avgifter

Medlem erlägger årsavgift, vars storlek för varje år fastställes av årsmötet och som skall erläggas till föreningens kassör eller på annat sätt, som styrelsen bestämmer. Av avgiften skall till SPAF och SH inbetalas så stor del som dessa beslutar.

 

§8 Verksamhets- och räkenskapsår

Föreningens verksamhets- och räkenskapsår skall vara kalenderår.

 

§9 Utträde och uteslutning

Medlem äger rätt att när som helst begära utträde ur föreningen. Utträde görs genom att medlemmen skriftligen anmäler detta till styrelsen och anses därmed omedelbart ha lämnat föreningen. Medlem som uppenbarligen motarbetar föreningens ändamål eller skadar dess intressen, kan uteslutas.

 

§10 Beslutande organ

Föreningens beslutande organ är allmänt möte (årsmöte) och extra allmänt möte samt styrelsen.

Högsta beslutande organ är de två förstnämnda.

Allmänt möte eller styrelsen kan tillsätta kommittéer för handläggande av särskilda uppgifter. Dessa kommittéer har de befogenheter som det tillsättande organet tilldelar dem.


§11 Stadgetolkning

Föreningens verksamhet bedrivs enligt dess stadgar samt i tillämpliga delar efter de stadgar som gäller för EPS och SH, vilka är de huvudorganisationer som föreningen tillhör.

I händelse av tvekan om stadgarnas riktiga tolkning eller om fall skulle förekomma, vilka ej varit förutsedda i stadgarna, hänskjutes frågan i vad gäller föreningens stadgar till nästa allmänna möte eller avgörs frågan i trängande fall interimistiskt av styrelsen.

 

§12 Stadgeändring och upplösning

För ändring av dessa stadgar krävs beslut av årsmöte med minst 2/3 av antalet angivna röster.

Förslag till stadgeändring kan avges av styrelsen eller av enskild medlem. Förslag till stadgeändring skall inges styrelsen senast två månader före allmänt möte och av styrelsen hållas tillgängligt för enskilda medlemmar senast en månad före allmänt möte.

För upplösning av föreningen krävs beslut av årsmöte med minst 2/3 av antalet angivna röster.

I samband med upplösning beslutar sista årsmötet hur det ska förfaras med föreningens tillgångar och handlingar.

 

§13 Rösträtt

Vid föreningens årsmöte samt extra allmänt möte äger varje medlem en röst, om medlemsavgiften för föregående eller pågående räkenskapsår erlagts minst en månad före mötet.

Hedersledamot och stödjande medlem äger yttranderätt men ej rösträtt.

Röstning genom ombud (fullmakt) får ej förekomma.

 

§14 Årsmöte

Ordinarie årsmöte, vilket är föreningens högsta beslutande organ, hålls årligen före den 30 september på tid och plats som styrelsen bestämmer.

Förhandsmeddelande om tid och plats för mötet skall utfärdas minst en månad i förväg på sätt som styrelsen bestämmer.

Förslag från enskild medlem att upptagas till beslut på årsmötet om annat än stadgeändring (vilket behandlas i §12) skall skriftligen tillställas styrelsen senast tre veckor före årsmötet. Förslag skall av styrelsen hållas tillgängliga för medlemmarna fr.o.m. 7 dagar före årsmötet.

Årsmötet är beslutförande med det antal medlemmar som infunnit sig.

Ärenden vid årsmötet

  1. Val av ordförande för mötet
  2. Upprättande av röstlängd
  3. Val av sekreterare för mötet
  4. Val av 2 justeringsmän att jämte ordförande justera protokollet
  5. Fastställande av om mötet blivit i laga ordning utlyst
  6. Verksamhets- och förvaltningsberättelser
  7. Revisorernas berättelse
  8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
  9. Fastställande av balansräkning
  10. Besluta om antal styrelseledamöter och suppleanter inom ramen för det i §17 andra stycket angivna antalet.
  11. Val av ordförande för föreningen i den mån sådant val skall förekomma
  12. Val av övriga styrelseledamöter och suppleanter
  13. Val av revisorer och revisorssuppleanter
  14. Val av på ett år sammankallande och ledamöter i valberedning
  15. Val av ombud till huvudorganisations och distriktsförbunds allmänna möten
  16. Fastställande av årsavgifter
  17. Övriga ärenden som enligt §12 kan upptas till beslut på årsmötet

Vid årsmötet kan där jämte olika kommittéer som befinnes erforderliga för föreningens verksamhet utses.


§15 Extra årsmöte

Extra årsmöte hålls när styrelsen eller revisorerna finner att det är nödvändigt eller när minst 1/10 av föreningens medlemmar dock minst 3 medlemmar kräver detta genom en skriftlig begäran till styrelsen. Av begäran ska framgå det eller de ärenden som medlemmarna vill att mötet ska behandla. På extra årsmöte får endast de ärenden som angivits i kallelse behandlas.

 

§16 Valberedning

Valberedningen består av 1–3 ledamöter varav en utses som sammankallande. Ledamöterna väljes av årsmötet för perioden fram till nästa årsmöte.

Medlem i föreningen får senast en vecka före mötet, vid vilket val förekommer, till den sammankallande i valberedningen inlämna förslag till kandidater för de befattningar, för vilka val skall ske.

Den sammankallande i valberedningen meddelar vid mötet de namnförslag som inkommit för de olika valen samt valberedningens förslag. Ytterligare kandidatnomineringar kan därefter äga rum. Alla föreslagna kandidater skall ha accepterat nomineringen. Även förslag på kandidater till valberedning inges till denna, men valberedningen avger i detta fall ej eget yttrande.

Valberedningens ledamöter har rätt att, i egenskap av medlemmar i föreningen, avge förslag på kandidater.

 

§17 Styrelsen

Styrelsen är, då allmänt möte icke är samlat, föreningens beslutande organ.

Styrelsen skall bestå av, inkl. ordförande, lägst 5 och högst 9 ordinarie ledamöter samt lägst 2 och högst 5 suppleanter.

Styrelsen utser inom sig vice ordförande, sekreterare, kassör och övriga ledamöter föreningen anser sig behöva. Vid förfall inträder suppleant. Avgår ledamot före mandattidens utgång inträder suppleant i dennes ställe för tiden till och med nästa årsmöte. Ordförande och suppleanter väljs på 1 år, övriga ledamöter på 2 år.

Halva antalet styrelseledamöter och suppleanter väljs vid varje årsmöte.

Styrelsen är beslutsför om minst halva antalet ledamöter är närvarande. Beslut fattas med enkel röstövervikt. Vid lika röstetal gäller den mening som företrädes av ordföranden.

Kallelse till styrelsesammanträde utfärdas av ordföranden när anledning till sammanträde föreligger. Kallelsen ska skickas till ledamöter och suppleanter.

Vid styrelsesammanträde skall föras protokoll som justeras av den fungerande ordföranden jämte ytterligare en i sammanträdet deltagande ledamot.

 

§18 Styrelsen åligger bland annat att

  1. Verka för föreningens syften och ansvara för den löpande verksamheten.
  2. Verkställa beslut fattade av allmänna möten.
  3. Handha och ansvara för föreningens medel.
  4. Tillse att fullständiga räkenskaper föres samt upprätta verksamhets- och förvaltningsberättelser och senast 3 veckor före årsmötet underställa dessa revisorernas granskning.
  5. Bestämma dag och plats för allmänna möten.
  6. Förbereda de ärenden som skall behandlas vid allmänna möten.
  7. Där icke särskilda ombud är utsedda, företräda föreningen inför myndigheter och huvudorganisation.
  8. Föreslå inspektionsavgifter samt kostnader för stambokföring.
  9. Övervaka stadgarnas efterlevnad.


§19 Firmateckning

Föreningens firma tecknas av ordföranden eller vice ordföranden tillsammans med en annan styrelseledamot eller eljest på sätt som styrelsen bestämmer.

 

§20 Medlemsorganisationsförpliktelser

Till SPAF anslutna organisationer åligger:

  • att omedelbart efter ordinarie årsmöte inom organisationen insända uppgifter om styrelsens sammansättning och övriga funktionärer.
  • att rätta sig efter SPAF:s stadgar och reglementen vid arrangemang anordnade av SPAF.

 

Till SH anslutna organisationer åligger:

  • Att följa SH’s stadgar och i de fall SH är avelsorganisation för rasen även SH’s plan och riktlinjer samt antagna reglementen.
  • Att verka för att avelsarbetet inom den ifrågavarande rasen bedrives med god etik och enligt gällande lagar och regler.
  • Att snarast efter sitt årsmöte till SH’s kansli insända årsberättelse och årsmötesprotokoll samt uppge namn och adress till utsedda representanter och ledamöter samt namn och adress till den person som å medlemmens vägnar ska motta SH’s meddelanden.

Senaste kommentarer

06.06 | 20:28

Hi Vi søger op til 4 exmoor ponies gerne en hoppe -støn?- to føl og en vallak.

Vi arrangerer transport til Danmark.

Der er ikke heste til salg i Danmark

03.02 | 06:50

Hej!
Har du Facebook?
Där finns just nu fyra Exmoorer till salu.
Säg till om du inte har möjlighet att kolla där.
Mvh Johanna Björling Nyqvist

01.02 | 10:20

Hej
Skiver for at høre om i har exmore pony til salg?
Mvh Anne

09.01 | 14:08

Hej Joanna!

Vad kul, ni är varmt välkomna!!